Ileen
Montijn

 

Een bosje van dit

28 juni 2017

Tekening A. Siegenbeek van Heukelom, uit: Een bosje van dit

Tekening A. Siegenbeek van Heukelom, uit: Een bosje van dit

Soms zie je plaatjes, zo leuk dat je opveert. Ik had het met de illustraties in Een bosje van dit, geschreven door Ina van der Beugel. Het gaat over het werk in een bloemenwinkel: niemand kon van zo’n nietig gegeven zulke leesbare, grappige verhaaltjes maken als zij. De tekeningen zijn van Atie Siegenbeek van Heukelom – kent iemand haar? Ik niet.

Een bosje van dit verscheen in 1947. Van Ina van der Beugel (1914-2003) weet ik iets omdat ik me in haar leven heb verdiept voor 1001 vrouwen, een mooi digitaal project waarvoor ik soms werk.

De achtergrond van Een bosje van dit is op z’n zachtst gezegd somber. De schrijfster werkte zelf een tijdje in een luxe bloemenwinkel, maar toen ze een gele ster op haar kleren moest dragen omdat ze joods was, werd ze ontslagen. Ze schreef de verhaaltjes in een lange, ellendige onderduiktijd. De tekenares ontmoette ze na de oorlog in een gymnastiekclubje, waar ze allebei zaten om hun hongeroedeem kwijt te raken. Siegenbeek had in het kamp Ravensbrück gezeten.

Zo’n vrolijk boekje, als uitkomst van zoveel narigheid.

Ina van der Beugel schreef na de oorlog voor Elsevier’s Weekblad en het Algemeen Handelsblad, later NRC Handelsblad. Reportages, interviews, maar vooral columns (die toen nog niet zo heetten). Nare of persoonlijke onderwerpen vermeed zij – maar áls ze ter sprake kwamen was het op grappige toon en met zelfspot. In mijn hoofd zit ze in een clubje met Annie Schmidt en Nancy Mitford. Vrouwen met talent, humor – en gratie.