Ileen
Montijn

 

Een puzzel van sits

12 februari 2017

Kinderjak, c. 1800. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

Kinderjak, c. 1800. Collectie Fries Museum, Leeuwarden.

Zesenzeventig stukjes! Het kinderjakje – volgens mij meer een kieltje – op bijgaande foto is tweehonderd jaar oud en bestaat uit 76 stukjes stof. Ze hebben ze geteld in het museum, en zelfs een hele plattegrond gemaakt van de puzzel. Aan het kledingstuk zelf is het nauwelijks te zien, zo ingenieus zit het in elkaar.
De stof is dan ook de duurste die in die tijd te koop was, namelijk sits: met de hand beschilderde katoenen stof, geïmporteerd uit India. Sits was vroeger juist in Friesland zeer geliefd. Vooral in Hindeloopen pronkten vrouwen met jakken, mouwen, hoofdtooien die ervan waren gemaakt. En als er een paar stukjes over waren, kon je daar altijd nog een kinderjakje van maken.

Het jakje zal te zien zijn op de tentoonstelling Sits, katoen in bloei, vanaf 11 maart in het Fries Museum. Ik weet nu al dat ik er ademloos rond zal lopen (en hoop dat ik mijn omgeving niet gek zal maken met kreten van verrukking). Echt, niets is mooier dan oude sits.

Tegelijk sluit het jakje prachtig aan bij mijn nieuwe boek, dat hopelijk in mei verschijnt: Tot op de draad, de vele levens van oude kleren. Zuinigheid en vindingrijkheid, daar ging het om bij de omgang met kleren, die tot voor kort nog geen weggooiartikelen waren maar kostelijk bezit.