Ileen
Montijn

 

Efficiency is niet de toekomst

18 juli 2017

Iedereen dezelfde pakjes (illustratie uit Marie Hildebrandt, 'Mapje en Papje in het hazenbosch' 1906)

Iedereen dezelfde pakjes (illustratie uit Marie Hildebrandt, 'Mapje en Papje in het hazenbosch' 1906)

‘Life’s too short to stuff a mushroom’ was het motto van het boek Superwoman van Shirley Conran in 1975. Ik denk vaak aan die woorden (al weet ik pas sinds kort de herkomst) omdat ze zo fantastisch illustreren hoe anders de geschiedenis altijd loopt.

Het leven te kort om een champignon te vullen? Talloos veel mensen, vrouwen én mannen, doen niets liever dan dat… of deegflapjes, of pepertjes, hoe dan ook, knutselen in de keuken. Het internet staat ból van de gevulde champignons.

Toekomstvoorspellingen komen nooit uit, maar er is altijd veel vraag naar. En het enige wat er interessant aan is, is juist hoe het altijd opnieuw anders kan lopen; misschien in de eerste plaats omdat mensen geen rationele wezens zijn. En efficiency (ooit beschouwd als ‘de toekomst’) dodelijk saai is.

Dat geldt natuurlijk ook voor kleding. Dat iedereen in dezelfde pakjes zou lopen, unisex, het Mao-pak… hoe kwamen ze erbij? Toch is er meer te zeggen over de toekomst van weleer, over wat men dacht en hoe het echt liep, en waarom. Daar ga ik nog een beetje over doordenken.