Ileen
Montijn

 

Biografie

Ileen Montijn werd geboren in Den Haag en was het grootste deel van haar jeugd een expat-kind. Zij studeerde een jaar in Seattle (VS), en vervolgens in Leiden. In 1978 voltooide zij haar studie geschiedenis (bijvak: kunstgeschiedenis).

Na enkele jaren als redactrice bij NRC Handelsblad nam zij ontslag om zelfstandig te gaan publiceren. Zij schreef jarenlang een tweewekelijkse column op de Achterpagina van de NRC. Daarnaast verschenen artikelen en columns van haar hand in tijdschriften, bundels, catalogi en jaarboeken. Zij gaan over een breed scala aan onderwerpen, altijd met een historische blik: van vormgeving en architectuur tot kunst, mode en eetgewoonten. Kernthema’s in haar boeken – waaronder het vele malen herdrukte Leven op stand 1890-1940, oorspronkelijk verschenen in 1998zijn smaak, standsverschil en andere drijfveren in het persoonlijke leven. Ileen Montijn houdt regelmatig lezingen.

IM is lid (en mede-oprichtster) van de Stichting Het Nederlandse Interieur SHNI, die zich inzet voor het bestuderen en bewaren van het Nederlandse interieur. Andere lidmaatschappen onder meer: de Nederlandse Kostuumvereniging, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, het tuinhistorisch genootschap Cascade, Bond HeemschutVereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad en het Cuypersgenootschap.

 

Tekening: Ab Knupker

Foto Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier