Ileen
Montijn

 

Nautical chic

24 mei 2023

Model in streepjestrui, oude reclamefoto van de Bretonse kledingfabrikant Armor-Lux (Quimper).

Model in streepjestrui, oude reclamefoto van de Bretonse kledingfabrikant Armor-Lux (Quimper).

In Bretagne zijn teeshirts met blauw-witte streepjes en lange mouwen alomtegenwoordig: geen toeristenwinkel die ze niet verkoopt. Ze hebben een eerbiedwaardige geschiedenis, met als eerste hoogtepunt het jaar 1858, toen de marinière, als onderhemd, officieel bestanddeel werd van het Franse matrozen-uniform. Het voorschrift: 21 witte strepen op het lijf, elk 2 cm breed, afgewisseld met twintig indigoblauwe van 1 centimeter. Op de driekwart mouwen 15 om 14. De Russische marine gebruikte het streepjeshemd al eerder, en ook Nederlandse matrozen hebben, naar het schijnt, vanaf 1868 gedurende een eeuw gestreepte hemden gedragen.
Maar toen kwam Coco Chanel, met in haar kielzog de Franse bohème en wie daar bij wilde horen. Picasso, Hemingway, Marcel Marceau, allemaal zijn ze in streepjestrui gefotografeerd. En niet alleen artistiekelingen, maar ook de Parijse elite ging ze dragen, de wereld van bon chic bon genre (BCBG), smaakvolle mensen met parelkettinkjes en familiehuizen aan de kust. De sportieve luxe van oud geld, je zou het kunnen vergelijken met het Amerikaanse merk Ralph Lauren.
Zo werd het argeloze streepjeshemd – bedacht voor de veiligheid, of voor de herkenbaarheid, of misschien gewoon voor het leuke – onderdeel van een modetrend die een naam blijkt te hebben: nautical chic. Natuurlijk! Marinechic, matrozenchic, als je erbij stilstaat zie je steeds meer voorbeelden, andere kledingstukken, knopen, hoofddeksels… we komen hierop terug.