Ileen
Montijn

 

Vrai Basque

3 februari 2023

Klaas van Belzen, melkboer te Vlissingen, foto c. 1954, coll. Zeeuws Archief.

Klaas van Belzen, melkboer te Vlissingen, foto c. 1954, coll. Zeeuws Archief.

Over hoofddeksels gesproken. Jaren- en jarenlang droeg ik mijn alpinopetje, ooit had ik er zelfs twee, een raakte zoek. ‘Vrai Basque – Tarascon – pure laine – imperméable’ staat op het heraldisch getinte etiket binnenin. De leren binnenband sloopte ik er af voor meer draagcomfort, waarna het petje toch wat los werd, het sleet, het werd vaal, ik repareerde een scheurtje… steeds met de prettige zekerheid dat ik als het moest, weer precies dezelfde alpino zou kunnen kopen bij The English Hatter in Amsterdam.

Had ik dat maar eerder gedaan. Nu bleek daar geen Vrai Basque meer te krijgen. Geen vraag meer naar, mevrouw.

Maar intussen ben ik nieuwsgierig geworden: hoe zit het eigenlijk met die alpino, die ooit net zo Frans voelde als stokbrood en camembert? Je ziet de béret ook in dat land nauwelijks meer. Intellectuele Nederlandse heren, die omstreeks 1960 in de alpino een alternatief vonden voor de hoed, hebben hem langer gedragen dan Franse bohémiens en boeren. Maar nu ik erbij stilsta: in de jaren ’50 en ’60 zag je ook Nederlandse boeren en timmermannen met een soort van alpinopetje. Kwam dat ook uit Zuidfrankrijk, uit Béarn dat de bakermat van de alpino heet te zijn?
Vraag na vraag doemt op. Je hebt ook de militaire baret – blauw, of groen – die onmiskenbaar familie is. Waar ligt eigenlijk de grens tussen alpino en baret? Er moet nog veel worden uitgezocht.