Ileen
Montijn

 

Alpengalerie

18 september 2011

Grote salon, kasteel Keukenhof

Grote salon, kasteel Keukenhof

Op de drempel van de grote salon in kasteel Keukenhof in Lisse sta je verbluft stil. Wat is dit? Rondom zijn de muren bekleed met schilderijen van dezelfde grootte, met allemaal spectaculaire berglandschappen: besneeuwde toppen, kloven, watervallen, bruggetjes. Ze doen nog het meest denken aan het werk van Caspar David Friedrich. Maar zo veel, in een Hollands huis?

De Alpengalerie, zoals het wordt genoemd, is nog ouder dan het werk van Friedrich. De schilderijen zijn van Caspar Wolf, een achttiende-eeuwse Zwitser. En de spectaculaire kamer is ingericht door een negentiende-eeuwse eigenaar van kasteel Keukenhof, die verzot was op zijn schilderijen – net zo verzot als de Zwitsers zelf pas in deze eeuw werden: zijn werken zijn nu onbetaalbaar.

In WOII, toen het kasteel door de Duitsers dreigde te worden gevorderd, zijn Wolfs schilderijen verkocht. Alleen op een foto uit 1914 was nog te zien hoe fantastisch de salon er ooit had uitgezien. Bij de restauratie van het kasteel, die nog bezig is, is de kamer gereconstrueerd… met reproducties. Wie iets van restaureren weet, beseft wat een ongehoorde ingreep zo’n reconstructie is: nep! nep! roepen orthodoxe kunstliefhebbers. Maar heeft orthodoxie ooit tot zo’n overrompelend resultaat geleid?