Ileen
Montijn

 

1001 vrouwen

12 oktober 2018

Jkvr. C.H. de Jonge, kostuumhistorica en directrice van het Centraal Museum, Utrecht

Jkvr. C.H. de Jonge, kostuumhistorica en directrice van het Centraal Museum, Utrecht

‘Bovendien is geen man voor 100% man en geen vrouw voor 100% vrouw,’ zo vond dra. M.G. Schenk (1907-1991); zij toonde dat zelf want als journaliste en verzetsvrouw stond zij haar mannetje. Zij staat – compleet met die leuke uitspraak – in 1001 vrouwen in de 20ste eeuw, het onlangs verschenen, veelbesproken naslagwerk dat Els Kloek samenstelde met hulp van meer dan 300 auteurs. Ik was een van hen: negen vrouwenlevens heb ik beschreven, waaronder dat van Lenie Schenk.

Nu blader en lees ik steeds in dat dikke, kleine boekwerk. Waar je het ook opslaat kom je iets bijzonders tegen, de gekste types, wufte en degelijke vrouwen, zorgzame en nietsontziende, kruidenvrouwtjes en hoogleraren, allemaal met foto (en die zijn vaak erg leuk). Achterin staan registers: op naam, op auteur, maar ook op beroep.

Ik zoek naar vrouwen in mode en textiel – en vind vier moderedactrices, 12 naaisters, één couturière (Theresia Vreugdenhil-Werdler, die de kleren voor koningin Beatrix maakte), één textielarbeidster en een textielontwerpster, en wel vier textielkunstenaressen. En dan zijn Catharina Kruysveldt de Mare (1874-1956), de flamboyante oprichtster van Nederlands eerste echte modehuis, en jonkvrouw Carla de Jonge (1886-1972), kostuumhistorica, nog niet eens genoemd. Die twee komen uit mijn eigen ‘stal’. Wat had ik ze graag willen kennen. Maar ik mocht over ze schrijven, ze zijn vereeuwigd – ook digitaal trouwens – en dat is het belangrijkste.