Ileen
Montijn

 

Geen weg terug

29 oktober 2018

Punch, het Engelse tijdschrift dat bekend werd door zijn cartoons, blijkt al zestien jaar niet meer te bestaan. Wel is er nog een website, waarop Punch’s roemruchte geschiedenis van de oprichting in 1841 tot het einde (2002) wordt verteld. Ook zijn daar honderden van die cartoons te vinden, deels in rubrieken en op tekenaar geordend, maar ook doorzoekbaar op trefwoord. Je kunt ze kopen, al vermoed ik dat veruit de meeste eigenlijk rechtenvrij zijn en gewoon uit bewaarde exemplaren kunnen worden gekopieerd. Maar ja, dan moet je wel net een Punch bij de hand hebben.

Ik kocht een ingebonden halve jaargang, januari tot juni 1949, afgelopen donderdag op de Haagse Boekenmarkt. Eigenlijk vooral omdat ik verbaasd was dat de grapjes grappig waren: ik kende alleen 19de-eeuwse Punches, en toen waren de caricaturen ondraaglijk flauw. Is de echte Engelse humor een 20ste-eeuws verschijnsel?

De cartoon die de doorslag gaf voor mijn aankoop (2,50 euro, nu u het vraagt) was bijgaande; hij is trouwens op de website niet te vinden. Het is 1949, de naoorlogse textielschaarste maakt vrouwen vindingrijk… Hoeveel tijd kost het om hier weer mijn oude marinejas van te maken?