Ileen
Montijn

 

Hips don’t lie

17 augustus 2016

Panier (side hoop), 1778. Victoria & Albert Museum, Londen.

Panier (side hoop), 1778. Victoria & Albert Museum, Londen.

Hips don’t lie, stond boven een stukje op het Modemuzeblog. Nee, ’t is waar, dacht ik bij mezelf, heupen verraden feilloos de leeftijd van een vrouw. Is ze zestig jaar of ouder, dan kan ze nog zo welgevormd zijn, net zo slank als toen ze dertig was – maar haar heupen verraden haar. Die zitten wat hoger, zijn hoekiger. Grappig, dat daarover een uitdrukking bestaat.

          Hihi, die uitdrukking bestaat helemaal niet, ik was misleid door mijn eigen preoccupaties. Hips don’t lie is gewoon een liedje. Het gaat over dansen, salsa, het schijnt nogal bekend te zijn (zelf vind ik er niks aan).

          Er bestaan wel andere uitdrukkingen over het ouder wordende vrouwenlichaam. Eentje waar ik vaak aan denk is: you’ve got to choose between your bum and your face. Het betekent dat als je een beetje een vol (dus jeugdig) gezicht wilt houden, je kont te dik zal zijn. Maar eigenlijk klopt dat niet, want – en ook daarover is veel te vinden op internet – die kont verdwijnt dus ook, zelfs bij welgevulde figuren.

          Het verhaal op Modemuze ging over paniers, de 17de- en 18de-eeuwse voorgangers van de crinoline, hulpmiddelen om rokken wijd te laten uitstaan, zodat de taille, ingesnoerd door een korset, des te slanker leek. Wat een simpele wereld was dat toen. Nu is de eis totale beheersing van het lichaam, zonder hulpmiddelen, zonder korsetten of kooiconstructies. Gespierd, gebruind en afgetraind. En heupen? Die liegen minder dan ooit.