Ileen
Montijn

 

A la Ville de Paris

18 september 2023

Kaartje van modehuis de Meijere (detail), gravure van Willem Steelink sr. (1880), Stadsarchief Amsterdam

Kaartje van modehuis de Meijere (detail), gravure van Willem Steelink sr. (1880), Stadsarchief Amsterdam

De Leidsestraat in Amsterdam is een shabby straat geworden, waar winkeliers proberen geld te slaan uit toeristen voor wie de stad alleen maar een hangplek is. Zelfs vergane glorie is er ver te zoeken.
     Terwijl hier ooit een wereld van elegantie en luxe heeft bestaan – bijvoorbeeld op de nummers 11-15, bij ‘A la Ville de Paris’, de winkel van Mina de Meijere. Haar garen-en bandwinkeltje in de Jordaan was na wat verhuizingen uitgegroeid tot een chic adres, waar dames terecht konden voor álle mode-accessoires, lingerie, hoedjes, stoffen, kant en ook hele mantels en japonnen. Mina reisde voortdurend naar Parijs om inkopen te doen, en deed vervolgens haar clientèle – in het Frans natuurlijk – kond van de nouveautés.
     Jacoba de Jonge, achter- achterkleindochter van Mina de Meijere, wijdde samen met Marit Eisses een mooi en leesbaar boek aan de geschiedenis van ‘A la Ville de Paris’, dat tot 1904 heeft bestaan: Winkeldochters, groei en bloei van het Amsterdamse modehuis De Meijere in de negentiende eeuw. Een boek over hoe men winkelde in het fin-de-siècle, over de mode van toen, over hoe een familie ontsteeg aan het middenstandsmilieu – en niet te vergeten over Mina, een zakenvrouw die van wanten wist.