Ileen
Montijn

 

Mondriaan in geur

8 september 2023

Maquette van Mondriaans New Yorkse atelier, met geur.

Maquette van Mondriaans New Yorkse atelier, met geur.

In het Kunstmuseum Den Haag is bijna de tentoonstelling Royals and Rebels te zien, een eerbetoon aan de Engelse mode en aan Vivienne Westwood (1941-2022). Hij is prachtig en ik zal u er later meer over vertellen.

Wie nog even verder door het museum drentelt, zou terecht kunnen komen in de tentoonstelling Mondriaan en de Stijl, en daar is iets grappigs te vinden. Er staan drie maquettes van verschillende ateliers waarin Piet Mondriaan heeft gewerkt: een in Amsterdam, een in Parijs en een in New York. Naast elke maquette staat een glazen pot met een rubberen verstuiver en een klein buisje, waar lucht uit komt: de lucht zoals die ongeveer moet hebben geroken in die ateliers. De geuren zijn op basis van historische gegevens gereconstrueerd door ‘neuzen’ van het bedrijf International Flavors & Fragrances.

Ik hield mijn neus voor de drie buisjes. In het Amsterdamse atelier had de lucht iets kruidigs… kruidnagel… ik dacht aan rode kool. In Parijs hing een kolen- of turflucht: van de kachel natuurlijk. En in New York rook het clean, naar nieuw zeil. En toen drentelde ik weer door, opgewekt door een kort bezoekje aan drie verre werelden, in de omgeving van een beroemde kunstenaar.