Ileen
Montijn

 

Diamanten krullen

23 november 2020

Broche van platina en briljant geslepen diamanten. Juwelier Garrard (Londen), c. 1947-'49. Particuliere collectie.

Broche van platina en briljant geslepen diamanten. Juwelier Garrard (Londen), c. 1947-'49. Particuliere collectie.

Deze feestelijke broche kwam langs in het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch: platina en diamanten, 7 centimeter flonkerende zwierigheid. Juwelenspecialist Martijn Akkerman vertelde dat dit een vertaling in diamant is van een pochette, zoals die soms uit het borstzakje van een damesjasje hing in de tijd van de New Look (1947-’49). Op zo’n scherp getailleerd jasje moest het dan ook gedragen worden.
Toevallig weet ik dat Akkerman, die zijn leven heeft gewijd aan juwelen en de verhalen er omheen, eerst nog een andere, persoonlijker associatie had bij deze diamanten krullen. Die vertrouwde hij me toe in een lang gesprek dat ik eerder dit jaar met hem had. Zijn moeder had een jurk van Dior – nu ja, náár Dior – de schepper van de New Look. Als ze die aantrok, keek hij als kleine jongen zijn ogen uit naar de meters en meters stof die de krullende zoom van de jurk vormden, en die op en neer dansten als de draagster ronddraaide. Net zulke krullen als die van de broche: móói!

Ons gesprek staat in het Jaarboek Kostuum 2020, dat weldra zal verschijnen. Er staat nog veel meer in, niet alleen over Akkerman en de wereld van juwelen, maar ook over zulke uiteenlopende zaken als de kleding van de oermens, mutsenmaaksters in Staphorst en een dramatisch voorval in het Dordrechts Museum (maar alles kwam gelukkig goed). Om aan het Jaarboek Kostuum te komen moet u deze website in de gaten houden.