Ileen
Montijn

 

Dikke lippen

21 februari 2020

Jan van Eyck, Sibylle van Cumae (detail)

Jan van Eyck, Sibylle van Cumae (detail)

Nu we het toch over onderdelen van het lichaam hebben: soms maken één of twee millimeters veel verschil. Als je voor de tv wordt opgemaakt – nee, ik moet zeggen: toen ik eens voor de tv werd opgemaakt, verfde de visagiste mijn lippen nét een beetje groter dan ze zijn. Een onverwacht effect, je toet wordt er jonger, sensueler van. Niet voor niets laten zoveel vrouwen hun lippen ‘opvullen’… op het gevaar af van een gruwelijk resultaat.

Deze Sibylle (oude profetes) kwam ik tegen op de Van Eyck-tentoonstelling in Gent. Gewoonlijk zit zij metershoog op de achterkant van het altaarstuk, nu is zij, helemaal schoongemaakt, van dichtbij te bekijken in het museum. Haar meesterlijke tulband trekt het eerst de aandacht, en dan valt je blik op die mond. Waarom zou die zo zijn: om haar exotische afkomst te benadrukken? Om haar iets sensueels te geven? Niemand die het weet.

Maar samen met haar fantastisch uitgedoste zuster, de andere Sibylle op het corresponderende luik, die een met parels bezette muts heeft en een jas van het aaibaarste bont, vormt zij een hoogtepunt van de tentoonstelling. Hier is een website waar het hele altaarstuk tot in details te bekijken is. Zoek vooral ook even Adam op, want o, wat blijkt dat een mooie jongen te zijn.