Ileen
Montijn

 

Geheim Register

14 december 2021

Anna van der Meer (1833-1908)

Anna van der Meer (1833-1908)

Een vrouw heeft schoenen gestolen bij Meddens in de Kalverstraat, een andere smoorde haar baby. De derde verleidde en beroofde cafébezoekers, weer een andere wist een winkelier een gouden Friese kap af te troggelen. Ze werden gearresteerd, berecht, veroordeeld – en gefotografeerd, voor het Geheim Register van Ontslagen Gevangenen.
Die justitiële portretjes zijn nu rond 140 jaar oud. Ze tonen vrouwen uit een verre wereld, met gezichtsuitdrukkingen die variëren van schalks tot stuurs. Ook wat ze droegen is heel verschillend: hoedjes met bloemen, gebreide mutsen, jurken met ruches, met knoopjes, met plooien.
Annabella Meddens, historisch onderzoekster, schreef een artikel over de criminele vrouwen. Ze laat er zestien zien, vertelt in het kort hun verhaal en gaat in op hun kleren, maar vertelt ook over de gestichtskleding en over de vreselijke celkap, die pas in 1953 officieel is afgeschaft.
Het artikel staat in het pas verschenen Jaarboek Kostuum 2021, dat leden van de Nederlandse Kostuumvereniging gratis toegestuurd krijgen. Anderen kunnen het kopen (zolang de voorraad strekt); kijk hier.
(De vrouw op bijgaande foto uit 1890, Anna Sibilla van der Meer uit Den Haag, had 10 jaar gezeten voor doodslag: zij had haar man met petroleum overgoten en in brand gestoken – naar eigen zeggen om hem het drinken af te leren. Het gevangenispersoneel vond haar driftig en wraakzuchtig. Zij was naaister.)