Ileen
Montijn

 

Too polite

24 november 2021

Louis Couperus met de hond (Brinio) die hij enkele maanden voor zijn dood in 1923 kocht. (Foto Stadsarchief Amsterdam)

Louis Couperus met de hond (Brinio) die hij enkele maanden voor zijn dood in 1923 kocht. (Foto Stadsarchief Amsterdam)

Natuurlijk noemden platte geesten hem ‘verwijfd’. Altijd tot in de puntjes verzorgd en gekleed, met een geaffecteerde, hoge stem en precieuze gebaren, was Louis Couperus (1863-1923) al vanaf zijn dertigste een beroemd schrijver. Zijn romans waren groots, zijn columns onderhoudend. Ook was hij geliefd als spreker, juist vanwege zijn opvallende optreden. Licht spottend schreef een recensent, Johan de Meester, na een avond met Couperus: ‘Ik was mij tot gisteren onbewust dat er zúlke mooie sokken bestaan, met één breed wit streepje en vele smalle, fijn uit de lage lakschoentjes lijnend.’

(Couperus was getrouwd, maar was hij niet eigenlijk homo? bi? aseksueel? Niemand weet het zeker, en het doet er ook niet toe. Het is een indiscrete vraag, zoals de schrijver Gore Vidal op subtiele wijze duidelijk maakte aan iemand die wilde weten of zijn eerste seksuele ervaring was geweest met een man of een vrouw. Zijn antwoord: I was too polite to ask.)

Ik heb een artikel geschreven over Louis Couperus en de mode, dat onlangs is verschenen in het Jaarboek Kostuum 2021. Leden van de Nederlandse Kostuumvereniging krijgen het gratis toegestuurd; wie geen lid is maar het Jaarboek graag wil hebben, moet op deze website kijken.