Ileen
Montijn

 

Het einde van de das

9 juni 2021

Militaire parade in Zagreb (foto Wikimedia Commons)

Militaire parade in Zagreb (foto Wikimedia Commons)

Die leuke dokter Levi, die getipt wordt (ook door hemzelf) als de volgende minister van Volksgezondheid, behandelde in zijn Parool-column (6/6/2021) een onverwacht onderwerp. ‘Het einde van de stropdas is nabij’, verkondigde hij. Zelfs in het Britse Lagerhuis is de das niet meer verplicht, en zijn uitsterven is begrijpelijk: het is een nutteloos accessoire, en daarnaast onpraktisch en oncomfortabel, meent Levi.

Hihi. Alsof de mode zich iets aantrekt van nut, alsof sieraden uitsterven, alsof ideeën over wat chic is verband houden met functionaliteit.

In mijn boekenkast vond ik een boekje uit 2001 over de das dat ik nooit had gelezen (misschien vanwege de flauwe titel: De ontknoping). Het is van Riemer Reinsma en Herman Vuijsje, een taalkundige en een socioloog, en er bleek veel interessants in te staan. Bijvoorbeeld dat het woord cravate (Krawatte, cravat) afkomstig is van de Kroaten, in de 17de eeuw een volk van ruige vechters, die steevast een doekje om de hals droegen. En dat omstreeks 1850 de witte das in Nederland het summum van burgerlijk conformisme was.

Het idee dat de das ‘nu dan toch echt op uitsterven staat’ is op z’n minst 60 jaar oud. Maar verdwijnt in de mode ooit iets? Wel heeft dokter Levi gelijk dat niemand er meer van opkijkt als hij zelf ongedast in een talkshow verschijnt; sterker nog, ik merk dat ik helemaal niet weet of nieuwslezers bijvoorbeeld nog wel een das dragen. De verplichting is eraf – dus misschien toch een half punt voor de dokter.