Ileen
Montijn

 

Laura en Nelly

22 mei 2021

Laura en Nelly de Fouw, Den Haag, c. 1910-1920.

Laura en Nelly de Fouw, Den Haag, c. 1910-1920.

De foto toont mijn grootmoeder (rechts) en haar zuster Laura, geboren in respectievelijk 1891 en 1889. De twee waren zeer aan elkaar verknocht, en zeer leergierig. Laura, de oudste, mocht naar de universiteit. Ze kwam in Leiden aan in 1907. Maar twéé gestudeerde dochters vond hun vader overdreven, dus bleef het voor Nelly bij een MO-(Middelbaar Onderwijs-)acte. Hoger onderwijs voor vrouwen, dat moest een aardigheidje blijven… ze zouden toch trouwen, en daarna moeder en huisvrouw worden.

Laura werd bibliothecaresse op het Vredespaleis in Den Haag, dat in 1913 werd geopend. Mijn grootmoeder Nelly ging zelfstandig onderzoek doen, en publiceerde vlak voordat zij trouwde nog een boek, over de sagen van Koning Arthur. Ik schreef er eerder over op deze plaats. En inderdaad, ze trouwden allebei en stopten dus met werken, maar ze bleven leuk, en slim, en wie durft te zeggen dat het ‘zonde’ was van hun studie?

Ik weet niet wanneer de foto is genomen. Hoeden, handschoenen… in onze ogen lijkt het tweetal wel veertig, maar dat ligt aan de tijd. Het kan 1914 zijn, of 1920, maar later denk ik niet, want toen was de een getrouwd. “Aan mijn man”, was de opdracht die mijn grootmoeder voorin haar grote boek schreef: alsof er iets moest worden bezegeld.