Ileen
Montijn

 

Meisje ontdekt

25 juni 2021

Illustratie uit The Education of Mr. Pipp by C.D. Gibson

Illustratie uit The Education of Mr. Pipp by C.D. Gibson

Charles Dana Gibson (1867-1944) was een Amerikaanse tekenaar die groot succes had, en beroemd werd met zijn schepping van het Gibson Girl, te herkennen aan het losjes opgestoken haar en de geprononceerde kin. Op sommige tekeningen zien we ook haar sensuele schouders en zéér slanke taille.

Het elegante Gibson Girl (dat duidelijk hoort bij de upper ten) werd hét type van de jonge Amerikaanse vrouw; in het Algemeen Handelsblad van 20 januari 1904 schreef iemand al: “Het Amerikaansche meisje als zoodanig was vóór hem [Gibson] feitelijk niet… ontdekt.” Er was trouwens ook een Gibson boy, al is dat minder bekend. Het Handelsblad beschrijft hem zo: de jonge Amerikaan uit dezelfde kringen met zijn hoekig, gladgeschoren gelaat, laag voorhoofd en de ook weer sterk geprononceerde kaak: “… een gezicht waaruit niet zozeer geest, dan wel uitstekende dollarkunde spreekt.” Het is duidelijk een voorloper van menige 20ste-eeuwse Hollywoodster én Barbies vriendje Ken.

Op de markt Boeken op het Spui in Amsterdam viel vandaag tot mijn vreugde een heel tekeningenalbum van Gibson in mijn schoot: The Education of Mr. Pipp uit 1898, over een vader die naar Europa reist met twee dochters, die daar uiteindelijk ieder aan een Britse aristocraat blijven hangen: een veelbesproken verschijnsel destijds.

Al googelend kreeg ik de indruk dat het verhaal gebaseerd is op een toneelstuk van een zekere Augustus Thomas. Bij nader inzien blijkt het andersom te zijn: Thomas’ stuk, dat in februari 1905 op Broadway in première ging, was gebaseerd óp Gibsons album. In 1914 volgde een verfilming. Dát is pas roem voor een tekenaar.