Ileen
Montijn

 

Wassen mag niet meer

16 juli 2021

Wassen is altijd zoiets moois geweest. Je kleren hoefden niet nieuw te zijn – als ze maar schoon waren (en heel). Schone lakens op je bed, een pas gewassen spijkerbroek, heerlijk… maar het mag niet meer.

Want wassen is slecht. Het kost water, dat ook nog moet worden verwarmd, er komt zeep bij, en dan zijn er nog de microscopisch kleine, maar o zo schadelijke vezeltjes die loslaten en meespoelen met het water. Ja, waar dacht je dat het katoen was gebleven, van dat dun gesleten T-shirt? En die lekkere kamerjas van fleece, wat dacht je dat daarmee in de was gebeurde?

Met afschuw keek ik naar het reclamespotje waarin een man aan een gedragen overhemd ruikt, twijfelt, en er vervolgens een spuitbus op richt. Getver, hij sproeit iets erop, en dan kan het weer! Als je erover leest op internet blijkt het niet alleen parfum te zijn maar ook iets dat de stof weer glad maakt (en dat je daarom niet op de vloer moet spuiten want die wordt er spekglad van).

Veertig procent van alles wat ‘we’ wassen is eigenlijk niet vies, zegt de firma Robijn. Speak for yourself, zou ik zeggen – maar eerlijk gezegd zit er wel wat in. Het is gewoon zo lekker, als een bloesje echt fris is. Nee, ik ga die spuitbus nog even niet kopen. Meer luchten, dat werkt ook best goed – of zou daar ook al iets tegen zijn?