Ileen
Montijn

 

Torens, tuinen, schoenen

16 augustus 2021

19de-eeuwse molière, gevonden tussen twee vakwerkhuizen in Waterop, in het Gulpdal (detail). Foto RCE.

19de-eeuwse molière, gevonden tussen twee vakwerkhuizen in Waterop, in het Gulpdal (detail). Foto RCE.

Werelden gaan voor me open, telkens als er een nieuwe aflevering van het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is gekomen. Het gekke is, het blad heeft geen naam. Maar het is prachtig, het verschijnt vier keer per jaar, en je kunt het ook on-line lezen, kijk hier.

Ademloos las ik in het nieuwste nummer over de 15de-eeuwse toren van de Bovenkerk in Kampen, die al meteen scheef kwam te staan door verzakking. Omstreeks 1680 stond hij drie meter uit het lood – en wist een Amsterdamse timmerman, Jan de Jonge, hem weer min of meer recht te krijgen. Hoe is het mogelijk?!

Maar ook een stuk over de enorme collectie foto’s van tuinen van Marijke Heuff (verworven door de RCE), een over het alleroudste geverfde kledingstuk in Nederland (een ‘jurk’, staat er, uit de achtste eeuw vóór onze jaartelling), en een over een oude opgraving van Kasteel Duurstede, die opnieuw is opgegraven…

En dan het verhaal van de verstopte schoenen, die af en toe tussen de muren van oude gebouwen worden gevonden. Waarom verstopten mensen vroeger schoenen? Bijgeloof? Er blijkt zelfs een museum te zijn dat dergelijke schoenvondsten documenteert. Dus mocht u achter een balk of muurtje een eeuwenoude schoen aantreffen, kunt u dat melden bij het Northampton Museum & Art Gallery , aldus de auteur van het artikel. Maar bij de Rijksdienst zelf hebben ze er vast ook belangstelling voor.