Ileen
Montijn

 

Hoed, bever, 4chevaux

5 april 2019

De Verenigde Staten zijn gebouwd op twee steunpilaren, zei een historicus in een film die ik gisteren zag: de Bijbel, en de bever. Die laatste was in Europa uitgestorven, omdat zijn haar de grondstof voor vilt leverde, en sinds eeuwen werkelijk iedereen vilten hoeden droeg, of wilde dragen. In Amerika leerden trappers van de indianen hoe ze bevers moesten vangen, en daarmee kon de wereldwijde handel in beverbont doorgaan.

Zo begon de documentaire Gek van hoeden (2013) van de Belg Olivier Vandersleyen, die gisteren werd vertoond in het Ambacht in beeld-festival in Amsterdam.

Hoeden! Van de historicus in zijn studeervertrek reisden we naar vervallen hoedenfabrieken in Frankrijk, een viltfabrikant in Portugal, een maker van Joodse hoeden in Wenen, de man die Michael Jackson van hoeden voorzag, een Tiroler hoedjeswinkel, een verkoper van cowboyhoeden van 1000 dollar, iemand die uitlegde dat de Renault 4 chevaux (1947-1961) het dragen van een hoed onmogelijk maakte en dat ook president Kennedy, door bij zijn inhuldiging geen hoed te dragen, medeschuldig is aan de neergang van de hoed… Over dat laatste verhaal heb ik zelf wel eens geschreven, kijk hier.

Een enkel kledingstuk, een punt op ieders i, met zulke wereldwijde, eeuwen-omspannende vertakkingen – en iemand die daar een begrijpelijke, onderhoudende documentaire over maakt. Jawel, er is nog hoop voor de beschaving.