Ileen
Montijn

 

Kleren voor een lustrum

6 april 2020

Op weg naar de autorallye. Leiden, 12 juni 1950

Op weg naar de autorallye. Leiden, 12 juni 1950

Drie ‘geklede middagjurken’, twee avondjurken, daarbij hoeden, avondmutsjes, lange en korte handschoenen, schoenen, bontcapejes – wat was er veel nodig voor de deelnemers aan het Lustrum van het Leids Studentencorps, in juni 1950. Maanden van tevoren was mijn moeder bezig. Eerst, het programma in de hand, inventariseren wat nodig was: voor het Concours Hippique, voor de Gala-circusvoorstelling, de auto-rallye, het cabaret-dansant, het Promenadeconcert, het Slotbal… bij familie, vriendinnen en bekenden probeerde zij zoveel mogelijk spulletjes te lenen. En ze kon zelf naaien: zou zij nu twee aardige jurkjes maken, zo vroeg ze zich begin mei af, of één, maar dan ook héél mooie?

De jongens hadden ook veel nodig, rok én jacquet, een lichte hoge hoed… Ze waren 25 en 26, mijn ouders, hij lid van het Corps en bezig aan zijn laatste jaar rechten, zij werkte al (tijdelijk natuurlijk, tot ze zouden trouwen). Vergeleken met nu waren het armoedige tijden, hun geld was steeds schoon op, eind van de maand – en tegelijk was dit een wereld van weelde vergeleken bij hoe de meeste mensen leefden. Maar het was ‘gewoon’; er was nu eenmaal verschil. En ach, een blik op het programma van het Leidse lustrum 2019 laat zien dat er misschien minder veranderd is dan ik eventjes dacht.

PS  Voor de oplettende lezertjes: het lustrum van het Leids Studentencorps van 1950 had eigenlijk in 1949 moeten worden gevierd, maar was waarschijnlijk (net als dat van 1944) een jaar uitgesteld.