Ileen
Montijn

 

Mode in Furore

7 april 2024

Nummer 29 van Furore, het even onvoorspelbare als onvolprezen ‘vakblad voor bijzaken’, zit vol met mode. Het omslagverhaal is van Vic van de Reijt en gaat over de truien van Nancy Sinatra. Op haar platenhoezen, verschenen tussen 1961 en 1968, droeg zij steevast truien, vaak gestreept, of geribbeld, soms met een col, en vaak na jaren weer dezelfde: het was een soort huisstijl van de zangeres. De opvallendste is een dik, gebreid exemplaar met kabelmotieven dat tot vlak onder de heupen reikte, en waaronder zij alleen een panty droeg. Een wonderlijke uitdossing, zeker voor 1966. De minirok bestond al, maar dit lijkt op een verkeerd begrepen versie daarvan.
     Dat is – we verlaten nu even Van de Reijts verhaal – helemáál het geval in een dwaas filmpje bij het nummer These Boots are Made for Walking (klik hier), een zeer vroege videoclip. Zes danseressen hupsen en stampen om Nancy heen. Met hun hooggehakte laarzen, heuplange truien en transparante pantys lijken ze maar half te zijn aangekleed, of uitgekleed.
     Wat mij ontroert aan het artikel in Furore zijn de losgeknipte truien die over de pagina’s zweven. Ze doen me denken aan de poppen van papier waarmee kleine meisjes speelden, zelfs vóór Nancy’s tijd, en die je met kleine flapjes steeds andere papieren kleren kon aantrekken (klik hier voor een voorbeeld). Wie meer wil weten over Furore, onder redactie van P.E. Schreuders, klikt hier.