Ileen
Montijn

 

Mode op de bon

11 oktober 2019

Foto uit Libelle, 3 sept 1943. (Coll. Nationaal Archief/Spaarnestad)

Foto uit Libelle, 3 sept 1943. (Coll. Nationaal Archief/Spaarnestad)

Hergebruik is hot. Niet dat textiel-uitbrakende reuzen als H&M er een grammetje minder om verkopen, maar het bewustzijn van de schandelijke overdaad groeit. Mijn boek Tot op de draad, de vele levens van oude kleren (2017) was er een blijk van – of droeg eraan bij, zoiets is altijd moeilijk te zeggen.

Nu is er in het Verzetsmuseum in Amsterdam een tentoonstelling, Mode op de bon, over wat de oorlog deed met mode en textiel. Kledingbonnen (al gauw nutteloos vanwege de schaarste), jurken van jute en van parachutezijde (echte en synthetische), een warm kriebelig vest van hondenwol, pagina’s uit eeuwig opgewekte damesbladen over de kunst om van niets iets te maken… dat en nog veel meer is er in het echt te zien, en dat is minstens zo leuk als erover te lezen in een boek. (Natuurlijk stond er méér in dat boek, maar de toelichtingen door conservatrice Karlien Metz zijn uitstekend.) En dan zijn er ook nog jonge ontwerpers bij betrokken.

Wat me weer eens trof bij de vele modeplaatjes uit de jaren veertig was, hoe elegant ze vaak zijn; ja, hoe ze aansluiten bij de mode van nu, in 2019. Wijde broeken, getailleerde jasjes, rare combinaties van stoffen… Dat is niet alleen leuk om te zien, maar wie weet – misschien helpt het nog wel een beetje voor de goede zaak. Gebruik her!