Ileen
Montijn

 

Rellen rond de strohoed

4 augustus 2020

Strooien hoeden in New York, jaren '20 (still uit het college van The History Guy, zie de link)

Strooien hoeden in New York, jaren '20 (still uit het college van The History Guy, zie de link)

Er is een gek verhaal over strohoeden, dat nauwelijks te geloven zou zijn als het niet zo uitvoerig gedocumenteerd was op internet: dat van de Straw Hat Riots in New York, september 1922.

Ook in de VS was dit zomerse hoofddeksel in de mode geraakt, en het seizoen was, ongetwijfeld onder invloed van adverteerders, precies omschreven: vanaf 15 mei nam de strohoed de plaats in van van die van vilt, en op 15 september moest hij weer af. Sommige heren kochten elk jaar een fris exemplaar – en dan kon je leuk bovenop de oude gaan staan, of hem op andere wijze vernielen. Ook wipte wel eens iemand voor de grap iemands strohoed van zijn hoofd als het seizoen voorbij was.

Maar op 13 september 1922 konden jongelui (zo staat ergens) niet langer wachten, en begonnen in drukke straten her en der de strohoeden van passerende hoofden te wippen, met de hand of met stokken. Een groep onthoede dokwerkers – die kennelijk ook deze mode volgden – liet het er niet bij, en het kwam tot vechtpartijen. Vanaf toen bleef het dagen onrustig in de stad, met honderden relbeluste jongeren die door de stad schuimden op zoek naar strooien doppen. ‘Straw Hat Smashing Orgy Bares heads from Battery to Bronx’, kopte de New York Tribune (16/9/1922). Het Wikipedia-artikel over de rellen noemt vooral Amsterdam Avenue als brandpunt van de rellen. Er vielen gewonden, er waren arrestaties, er werden boetes uitgedeeld… en toen ging het weer over.

Maar dat de geheimzinnige rellen 3 jaar later nog niet vergeten waren, toonde een klein berichtje op de voorpagina van de New York Times (20/9/1925), dat president Coolidge was gesignaleerd met een strooien hoed op – op 18 september, drie dagen na de cruciale datum!

Een klein college over de strooien-hoedenrellen van The History Guy is hier te vinden.