Ileen
Montijn

 

Update Klederdrachtmuseum

8 mei 2020

In de winkel van het Klederdrachtmuseum

In de winkel van het Klederdrachtmuseum

Gisteren is de crowdfunding-actie voor het Klederdrachtmuseum begonnen, vandaag hebben zich al zo’n honderd schenkers gemeld. Het kleine museum aan de Herengracht lééft, dat is duidelijk.

          Sterker nog, het heeft grote dromen. Op de crowdfunding-site (klik HIER) is te lezen dat Jolanda van den Berg van plan was – nee, ís – om haar museum uit te breiden naar een algemener kostuummuseum, waar de kleding van Nederlanders van lang en korter geleden te zien is. Hier liggen fantastische mogelijkheden: wat droeg een bakkersknecht in 1850, een weeskind in 1890, een tramconducteur in 1930, een stewardess in 1960? De kleding van immigranten, de collecties van jonge ontwerpers… Er is niet één plek in Nederland waar men zulke dingen kan zien.

          (Wie een beetje meedenkt komt vanzelf op de unieke collectie van het Tassenmuseum, dat dezer dagen voorgoed zijn deuren sloot. Zou er misschien samen iets…?)

          Maar eerst moet acute nood gelenigd worden, en de nabije toekomst verzekerd. Alleen al de huur van Herengracht 427 bedraagt duizenden euro’s per maand. De eigenaar – de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam – zal hopelijk toch begrip hebben voor de moeilijkheden, en willen helpen? Doopsgezinden hebben niet voor niets een rijke traditie van menslievendheid en cultuur.

          ‘Alles komt weer goed’, staat op affiches her en der in de stad. Dat zal ook best, maar we moeten wel zorgen dat er in de tussentijd niet te veel waardevols verloren gaat.