Ileen
Montijn

 

Zelf zeemeermin worden

24 augustus 2019

Hoe word je een zeemeermin? Menigeen zal denken dat dat niet mogelijk is, maar zie… op de El Pintor-tentoonstelling in Amsterdam, speciaal voor kinderen, kan het wèl. Als je klein bent tenminste. Er is daar een kamer die de zee verbeeldt, en waar zee-verkleedkleren zijn. Onder andere een fraaie elastische vissenstaart waar je met beide benen in glipt – en dan eindig je ineens in een staart. Je kunt alleen nog maar spartelen. Staan kan ook nog net, lopen niet meer. Het kind in mijn gezelschap vond het dol: er was nog veel meer aantrekkelijks (een doolhof, een spiegelkabinetje) maar tot drie keer toe moesten de schoentjes opnieuw uit, wéér de staart aan.

De echte kleine zeemeermin – nu ja, die in het sprookje – wilde juist van haar staart af. Ze kreeg van een heks benen, maar moest haar stem verliezen, en elke stap deed haar gruwelijk pijn. Stiletto’s from hell, zoiets. Nu ik het sprookje (van H.C. Andersen) terugzoek blijkt het een ingewikkeld, raar verhaal; maar het is dan ook uit 1836.

 Heel wat opwekkender waren de boeken van El Pintor, ook al werden ze geschreven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ze hadden succes, en terecht, want het zijn wonderen van vrolijke lichtheid. Met de opbrengst werden onderduikers ondersteund. Dat is de reden waarom de tentoonstelling ‘De wondere wereld van El Pintor’, een soort driedimensionale verwerkelijking van het leukste El Pintor-boek, in het Verzetsmuseum is. Laat u niet afschrikken door die omgeving, en ga hem zien. Vooral als u klein bent.