Ileen
Montijn

 

Een paar nylons

4 oktober 2021

Advertentie voor nylon kousen in De Vrouw en haar Huis (november 1960)

Advertentie voor nylon kousen in De Vrouw en haar Huis (november 1960)

De nylon kous blijkt al zo compleet vergeten te zijn dat een journaliste in de NRC (1/10/2021) kon schrijven over panty’s die in 1950 zo makkelijk kapot gingen. De bron was een artikel in het Amerikaanse blad Good Housekeeping – maar daar ging het toch echt over stockings van nylon, lees maar.

Dat wat in Nederland de panty heet (en pantyhose of tights in het Engels) begon pas in 1967 aan zijn razendsnelle opmars. Heel begrijpelijk, dat tempo – het was ook vreselijk, nylons, en hoe je die moest ophangen aan jarretelles, die op hun beurt vast zaten aan een jarretellegordel of step-in. (Over die laatste schreef ik een tijd geleden een logje, klik hier.)

Dat al die onooglijke hulpmiddelen van de vrouwenkleding het ooit tot symbool van oh-la-la en pikanterie hebben geschopt, toont de geestelijke beklemming waarmee de mensen te kampen hadden, zeventig jaar geleden.

Het enige leuke aan nylons was eigenlijk dat je ze over je hoofd kon trekken en er dan ontzettend gek en eng uitzag, met platgedrukte gelaatstrekken. Dat zou ik nog wel eens willen doen – maar waar vind je nu nog een ouderwetse nylon kous? In een sexshop misschien?