Ileen
Montijn

 

Hoe lees je een jurk?

26 juni 2020

How to read a dress viel tegen. Eigenlijk zijn die twee titels natuurlijk ook raar, want hoezo, je kunt een pak of een jurk toch niet lezen? Het is de suggestie van de semiotiek, de leer van de tekens, met haar voorman Roland Barthes (1915-1980), die een generatie geleden erg hip was onder geesteswetenschappers.

Nee, nog meer dan How to read a suit is dit boek een conventionele kostuumgeschiedenis, eentje met fraaie, helaas vrij kleine afbeeldingen, leuk gekozen voorbeelden en aantrekkelijk opgemaakte pagina’s. Maar er staan ook mantelpakken in: nu vraag ik u!

Ik had gehoopt dat de schrijfster iets interessants zou zeggen over het hele verschijnsel ‘jurk’. Is een jurk niet hét voorbeeld van vrouwelijke kledij, zoals een pak dat voor mannen is? Een jurk heeft iets magisch, hij kan een andere vrouw van je maken; naar de jurken van je moeder keek je als kind met grote ogen. Er bestaan droomjurken (Dorothy Parker schreef daar een gedicht over, ‘The Red Dress’). En heeft niet elke vrouw jurken in haar biografie die verbonden zijn met Grote Gebeurtenissen?

Of iemand over dat alles een boek zou kunnen maken weet ik ook niet. De jurk als symbool, als… teken? Hm, eens kijken of Roland Barthes iets over jurken heeft geschreven.