Ileen
Montijn

 

Kasteel gestoffeerd

2 mei 2023

Blik in de lapjeskist van Kasteel Keukenhof (still uit de genoemde film)

Blik in de lapjeskist van Kasteel Keukenhof (still uit de genoemde film)

Een stoffeerder is net zoiets als een couturier: ineens zag ik het, begreep ik het. In een mooie korte film over kasteel Keukenhof komt er een aan het woord: Ton Tibboel, wiens familie al sinds 1784 heeft gewerkt voor de adellijke heren van de Keukenhof – en vele andere grote huizen. Eerst maakten ze zadels en tuigen voor de paarden, daarna gingen ze ook de bijbehorende rijtuigen inrichten, en toen ‘mochten ze binnen komen’, zoals Tibboel met een lachje vertelt.
Voor de deftige interieurs van de eigenaren maakten ze gordijnen, leverden behang (vaak eveneens van kostbare stof), bekleedden ze meubels, plaatsten kleden… uit zijn verhaal spreekt de liefde voor een vak dat op topniveau wordt beoefend, generaties lang. Hij legt uit hoe belangrijk de vertrouwensband is tussen stoffeerder en opdrachtgever, hoe de één de levenswijze en de smaak van de ander moet leren kennen. Persoonlijke aandacht is waar het om gaat, net als bij een couturier.
Het leukste moment in de film is als Ton Tibboel een enorme kist op zolder opent, die gevuld is met lapjes. Tientallen, honderden lapjes, restjes van stoffen die in de loop van de tijd gebruikt zijn in het kasteel. Zo’n kist te hebben, wat een droom!
De firma Tibboel is er nog steeds, aan de Grachtweg in Lisse. Kasteel Keukenhof is soms te bezoeken; het landgoed (niet te verwarren met de gelijknamige bollentuin!) is dagelijks open voor wandelaars. Over het kasteel schreef ik trouwens eerder een logje, dat is hier te lezen.
De Keukenhof-film is onderdeel van een reeks van elf over kastelen in Zuid-Holland, gemaakt door de stichting Monument & Verhaal.  Ook de andere zijn de moeite van het bekijken waard.